Homeopathie

Homeopathie, hoe werkt dat?

Wat is homeopathie en hoe werkt het?
Ieder mens en dier beschikt over een zelfherstellend vermogen. Ga maar na: als je een wondje aan je vinger hebt of een schaafplekje aan je been, zul je daarmee niet naar de dokter gaan. Het zal – mits je gezond bent – vanzelf herstellen. De klassieke homeopathie speelt hierop in: de medicatie stimuleert het zelfherstellend ver-mogen, zodat allerlei ziekten en klachten door het lichaam zelf worden opgelost, op een zeer mens- en diervriendelijke manier.

De basiswet van de klassieke homeopathie is dat elke ziekte een verstoring is van de levenskracht en dat herstel mogelijk is door een geneesmiddel toe te dienen dat dezelfde eigenschappen heeft als het ziektebeeld, d.w.z. de symptomen van de patiënt.
Je kunt dit vergelijken met een eenvoudige rekensom: als je -1 en +1 bij elkaar optelt, is de uitkomst 0. Oftewel als je de ziekte (‘-1’) behandelt met een geneesmiddel (‘+1’) dat bij gezonde mensen of dieren dezelfde symptomen oproept als de patiënt laat zien, dan is de uitkomst genezing (‘0’), een situatie waarin de klachten zijn opgeheven.

Geneeskracht uit de natuur
Veel stoffen die we in de natuur tegenkomen, zijn in hun ruwe vorm giftig en soms zelfs dodelijk – denk maar aan insecten- of slangengif en giftige planten. Als je er echter via een speciale methode een homeopathisch middel van maakt, verdwijnen deze schadelijke eigenschappen, maar blijft de geneeskracht bewaard en wordt de werking daarvan zelfs nog dieper en langduriger. Dit alles werd al in de 18e eeuw ontdekt en ontwikkeld door de arts Samuel Hahnemann.
In de homeopathie worden de geneesmiddelen gemaakt van o.a. planten, dierproducten of mineralen. Elke groep heeft zijn eigen functie. Zo zijn plantaardige middelen vaak meer geschikt voor acute klachten, terwijl de minerale middelen dieper werken en worden ingezet bij de behandeling van bijv. chronische ziekten.

Veelzijdig in te zetten
Een dierenhomeopaat gaat er vanuit dat ziekte een waarschuwingssignaal is dat het zelf-herstellend vermogen van het dier uit balans is en hulp nodig heeft om weer in evenwicht te komen. Daarbij worden ziekten verdeeld in klachten van binnenuit en van buitenaf.
Bij klachten van buitenaf kun je denken o.a. aan een ongeluk (staart tussen de deur), schrik (vuurwerk, onweer) of verdriet (de eigenaar of een roedelgenoot overlijdt). Het dier is dan niet vanuit zichzelf ziek, maar door een oorzaak die buiten het dier ligt. In dat geval schrijft een homeopaat voor op zowel de aanleiding – dus bijv. ongeluk, schrik, verdriet – als de klachten die hierdoor zijn ontstaan – wond aan de staart, angst, depressiviteit.
Met klachten van binnenuit wordt bedoeld dat het dier al geboren wordt met een aanleg voor de ziekte. Dit komt bijv. doordat de soort of het ras gevoelig is voor bepaalde ziekten, maar het kan ook zijn dat de vader of moeder van het dier soortgelijke klachten heeft of had. Huidklachten, allergieën, heupdysplasie, maar ook gevoeligheid in emotionele zin, dus bijv. angst of onzekerheid, zijn veelvoorkomende voorbeelden hiervan.
Dergelijke klachten kunnen zich in de loop van de tijd geleidelijk ontwikkelen. Een ander voorbeeld is artrose, een klacht die voor het eerst kan optreden bij vochtige kou. De vochtige kou is dan niet de oorzaak van de artrose, want die zit in de patiënt zelf (hij heeft er aanleg voor), maar een aanleiding, een ‘trigger’ van buitenaf.

Het totale plaatje
Vooral bij het eerste consult zal de homeopaat ruim de tijd nemen om de ontstaansgeschiedenis van een ziekte in kaart te brengen. Want er wordt bij de behandeling niet alleen gekeken naar de symptomen die op dat moment zichtbaar of merkbaar zijn, maar naar veel meer factoren, waaronder de al genoemde zaken als erfelijkheid, aanleg en aanleiding.
Maar ook de leefomstandigheden van het dier, de voeding, eventuele eerdere ziekten en ingrijpende gebeurtenissen die het dier heeft meegemaakt, worden erbij betrokken.
Kortom: het totale plaatje van alle aspecten die een rol spelen in de ontwikkeling van de klacht of ziekte krijgen een plaats in de behandeling.
In welke situaties kun je het gebruiken?
Homeopathie kan bij de meest uiteenlopende klachten op lichamelijk, functioneel en psychisch gebied worden ingezet, en ook ter begeleiding van bijv. operaties, dracht, bevalling en in de laatste levensfase, om te zorgen voor kwaliteit van leven en een rustig levenseinde mogelijk te maken.

Diervriendelijk, gebruiksvriendelijk

De middelen die de dierenhomeopaat voorschrijft, zijn heel gemakkelijk, pijnloos en stressvrij toe te dienen. Meestal wordt gebruik gemaakt van ruikflesjes met het geneesmiddel, opgelost in alcohol. Alles wat de eigenaar hoeft te doen, is het flesje een aantal malen te schudden en het vervolgens een seconde onder de neus van het dier te houden. Via de ademhaling krijgt het dier het geneesmiddel vanzelf binnen. Geen gedoe met pilletjes in de keel stoppen of druppels met een pipetje in de bek zien te krijgen, en daarom geen stress voor het dier.
Homeopathie voor dieren is een veelzijdige, gemakkelijk te gebruiken geneeswijze die ook goed naast een behandeling door de dierenarts kan worden gebruikt, zonder bijwerkingen te veroorzaken.